Ta vara på pumpan
Pumpamarmelad enkel

Ingredienser
1 kg rensad pumpa
3 dl vatten
1 kg Dansukker Syltsocker
saft och rivet skal av 1 citron
1/4 dl små bitar eller riven färsk ingefära
Skär pumpan i bitar som rivs grovt. Lägg den rivna pumpan i en gryta tillsammans med vattnet och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och koka i ytterligare tre minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda bitar. Förslut. Förvara svalt.
Man kan byta ut hälften av pumpan mot äpple i små bitar.
Ingefäran kan bytas ut mot 1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade.
Pumpamarmelad lyx

cirka 2 kg
Ingredienser
200 g torkade aprikoser
1 kg pumpakött
3 dl apelsinjuice
1 kg Dansukker Syltsocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1/2 dl whisky
Blötlägg aprikoserna i vatten över natten. Skär aprikoserna i små bitar. Riv pumpan grovt. Blanda aprikoshacket, pumpan och apelsinjuicen i en gryta och sjud under lock i 20 minuter. Tillsättsyltsockret och koka i 3 minuter. Ta grytan från värmen och rör ivaniljsocker och whisky. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.
Pumpamarmelad med kokos

cirka 1 1/2 kg
Ingredienser
500 g pumpakött
1 citron, saft och skal
2 1/2 dl kokosmjölk
1/2 kg Dansukker Syltsocker
Blanda pumpakött, citronsaft och –skal samt kokosmjölk i en gryta och sjud under omrörning i 15 minuter. Mosa eller mixa massan. Häll tillbaka i grytan och tillsätt syltsockret. Koka under omrörning i 5 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut. Förvara svalt.
Pumpasoppa

4-6 pers
Ingredienser
2 msk olja
1 msk currypulver
2 tsk Dansukker Farinsocker
500 g tärnat pumpakött
1 gul lök i tärningar
1 liter grönsaksbuljong
salt, peppar
2 dl grädde
1 dl finstrimlad purjolök
1 paprika i strimlor
1 morot i strimlor
Hetta upp oljan i en gryta. Tillsätt curry och farinsocker. Lägg i pumpa och lök och fräs. Häll på buljongen och sjud under lock i cirka 20 minuter. Ta upp pumpan och löken och mixa med litet av buljongen. Häll tillbaka i buljongen. Tillsätt grädden och värm upp. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i skålar och garnera med purjolök, paprika och morötter.
