Recept på kålsoppa
ca 1 kg Vitkål
2-3 l vatten
3-4 Buljongtärningar (Knorr Köttbuljong)
2-3 msk Sirap
1 msk Socker
6-10 kryddpepparkorn.
Häll upp vattnet i en rymlig gryta, ca 4 l.
Skär vitkålen i små bitar. OBS! Vitkålen skall ej brynas, då blir soppan frän!
Lägg alla ingredienserna i grytan och koka upp , låt småkoka under lock i 1 1/4 - 1 1/2 timme.
Smaka av och tillsätt ev. mera vatten.
Servera soppan varm ev. med frikadeller om så önskas.
1 vitkålshuvud, ca 1,5 kg
50 g flottyr
1-2 msk sirap
2 l vatten
5-10 kryddpepparkorn
5-10 vitpepparkorn
salt
Skär kålen i fina strimlor.
Bryn kålen i matfett.
Koka upp vattnet med pepparkornen.
Lägg i kålen och koka den mjuk under lock i ca 15 minuter.
Smaksätt soppan med salt.
Servera med frikadeller eller korv, tex prinskorv eller fläskkorv i bitar.
Man kan även koka soppan i buljong efter ett köttkok och skära ner köttet i soppan innan serveringen.
------------------------------------------------------------
Och det här är ett recept som jag bara måste prova, även om jag kommer få göra "köttbullarna" även utan fyllning, för den kommer inte gå hem hos andra i familjen.
Kålsoppa med fyllda köttbullar
4 portioner
Köttbullar
1/2 kg nötfärs eller lammfärs
2 msk långkornigt ris okokt
1 medelstor gul lök finriven
salt och peppar
Ett stort russin eller små kärnfria katrinplommon till varje köttbulle
Soppa.
11/2 liter god köttbuljong
3 medelstora potatisar
1 stor lök
250 gram strimlad röd eller vitkål
1 kryddmått stött saffran
2 sharlottenlökar
50 gram smör
Blanda färs, ris, lök, salt, peppar i en skål
Rulla en flera små köttbullar.
Tryck ner ett plommon eller russin och täck med köttfärs, försök att få det se ut som köttbullar.
Skala och skär potatisen i 8 delar och finhacka den gula löken.
Smält smöret i en stor kastrull. Fräs löken och kålen gyllende.
I med buljongen, saffran och potatis, koka upp och när det sjuder i med köttbullarn och sjud i 20- 30 min, eller tills potatisen är mjuk .
Smaka av med salt och peppar ( köttbullarna kokar på 10 min)
Finhacka sharlottenlöken, stör över soppan och servera genast.
![](http://nevnarien.blogg.se/tavling/images/2011/separat_174349353.jpg)