Akutvården på våra sjukhus

Senaste dagarna har jag lyssnat på lokalradio istället för musik (egen samlad från datorn, spotify eller musikkanal på radion). Hamnade på kanalen av en slump och lyssnade vidare, då det var ett intressant ämne så har kanalen fått vara kvar och jag har fortsatt att lyssna några dagar.
 
Det har handlat om läkare på akutvården. Om att det är för hög andel av just akutläkarna som inte än är legitimerade som får jobba på akuten. Inte alls så att det pratats om att vården i sig på det sättet blir sämre. När det gäller varför man söker akut. Utan det har handlat om hur väntetiderna är för långa, om att läkarna inte är engagerade på samma sätt på akuten som på "sina egna" avdelningar. 
 
Dom pratade om att det är 8 av 10 läkare som jobbar på akuten som är utan legitimation utan fortfarande är under utbildning. För det är ju så man ska se att dom är tills dess att dom fått legitimationet i handen. Att det är för få läkare som har akuten som "sin avdelning" utan det lånas in från andra avdelningar och läkarna gör mest gästbesök kort på akuten då och då.
 
Att det är läkare som gör praktik, det där sista, är nog inte alls i sig fel. Jag tror att dom kanske till och med kan vara mer noga för att absolut inte missa något. Och dom rådfrågar ju alltid läkare. Men det är ju just det, att det hela tiden uppstår väntetider, för att dom måste fråga en läkare, som ska ha tiden att svara på frågor och hjälpa till. Tiden drar iväg ganska ordentligt, och det kan jag mycket väl förstå. Och det är ofta inte kvalitén på vården som man klagar på efter att ha varit på besök hos akuten, utan just dessa otroliga väntetider. 
 
Hörde en läkare som pratade om att det borde finnas fasta läkare som har just akuten som "sin avdelning", han trodde att det också på det sättet skulle bli annorlunda. För läkarna värnar om sina avdelningar på ett helt annat sätt än när dom lånas in kort. 
 
Själv hamnade jag på akuten en kväll/natt när det var överbelamrat med patienter, samt att läkaren fick ta hand om avdelningspatienterna som också var väldigt dåliga den natten. Då undrar jag lite varför det inte är just då man måste kunna kalla in flera läkare. Delvis för att korta ner väntetider men också för att avlasta läkaren som jobbar, ingen person kan vara skärpt på rätt sätt flera timmar i rad på en sån press som det blir en natt som den. Med massor av patienter. 
 
Sen så anser jag att när tiden drar ut ska en sköterska ialla fall titta till dom patienter som är lagda på rum, för att tala om läget. Även för dom i väntrum, Det kan vara så att man då väljer att åka hem och kommer tillbaka igen dagen efter. Kan man sitta i väntrummet i 8 h så är det ju lika bra att vara hemma. Och för många går det ju bra att göra så. Man slipper vänta och bli irriterad, det blir några färre i kön på akuten. 
 
Satt i rummet och väntade i 6 timmar utan att ens se röken av en läkare. Så ska det inte vara, under den tiden så var det inte 2 sköterskor första halvtimmen. En som fyllde i papper och frågade några frågor, det var hon som visade in mig på rummet. Sen kom en till som tog blodtryck, puls, temp osv. Sen var det inte någon som tittade in för att fråga hur det var eller tala om att läkaren fått gå iväg till avdelningarna för patient som var dåliga där. 
Är man ensam vad säger att man inte svimmat, inte kunnat trycka på signal att något är fel, att man behöver hjälp. Så nog vore det bra att dom då och då tittade in och kontrollerade läget lite, samt gav lite information.
 
Efter 6 timmar sökte jag själv upp sköterska för att fråga och fick då svaret. Valde då, kl 3 på natten att åka hem, och vänta hemma, och åkte tillbaka dagen efter en tid jag fick som dom trodde skulle vara bättre. Och då gick besöket på ca 1 timme, lite skillnad. 
 
Helt klart håller jag med reportern på radio som tittat över akutvården, inte kvalitén på vården men varför det är så långa väntetider. Och att det måste hittas lösningar till detta problem, göra det smidigare för alla.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

searchingformyself

Ett sökande, en ny fas, en helhet, en sanning, en fundering, ett svar...

RSS 2.0