Mjölfri Choklad tårta

Lite småpyssel kanske att baka, men väl värt det. 

 

 

 

Ingredienser: 

225 g osaltat smör, skuren i små bitar, + 1/2 msk att smörja formen
450 g mörk choklad, grovhackad
1/4 dl amaretto
8 stora ägg
1/4 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
Florsocker eller kakaopulver, till garnering
Färska hallon, till garnering

Gör såhär:

Värm ugnen till 150 grader 

Lägg smörpapper i botten, smörj en ca 24 cm form med löstagbara sidor, täck formen under och upp längs sidorna med folie och ställ i en långpanna.
Koka vatten i en medelstor kastrull.

Blanda choklad, smör, och amaretto i en skål satt över sjudande vatten. Smält blandningen under omrörning tills den är slät och krämig,(ca 5 minuter)

Samtidigt blanda ägg, socker, vanilj och salt i en stor skål och vispa med en elvisp tills skummande och att volymen nästan fördubblades, (ca 5 till 10 minuter).

Vänd ner 1/3 av äggsmeten i choklad blandningen med en gummispatel. Upprepa denna process två gånger till - tills all äggsmeten har vänts ner i chokladblandningen.

Häll smeten i formen (som står i långpannanan).
Häll kokande vatten i långpannan tills vattnet är ca halvvägs upp på formens sidor.
Baka tills kakan har stigit något och kanterna är bara början för att "stelna",( ca 40 till 45 minuter).
Ta formen ur långpannan och låt svalna på galler till rumstemperatur. Ta bort foliet runt formen, täck kakan och lt den stå i kylskåp över natten.

Ta kakan ur kylskåpet cirka 30 minuter före servering. Ta bort formens sidor, vänd upp kakan på en stor tallrik och dra bort smörpappret från botten. Vänt kakan till en annan stor tallrik eller serveringsfat och garnera med florsocker eller kakaopulver direkt innan servering.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

searchingformyself

Ett sökande, en ny fas, en helhet, en sanning, en fundering, ett svar...

RSS 2.0