Ta vara på pumpan

fullt ut, ska jag göra iår. Det är ju en hel del som slängs när man gör ljuslyktor.
 
Iår tänker jag prova göra marmelad och kanske en soppa.

Pumpamarmelad enkel
 
Pumpamarmelad enkelcirka 2 kg

Ingredienser

1 kg rensad pumpa 
3 dl vatten
1 kg Dansukker Syltsocker
saft och rivet skal av 1 citron
1/4 dl små bitar eller riven färsk ingefära


Skär pumpan i bitar som rivs grovt. Lägg den rivna pumpan i en gryta tillsammans med vattnet och sjud under lock i 10 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och koka i ytterligare tre minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda bitar. Förslut. Förvara svalt.

Man kan byta ut hälften av pumpan mot äpple i små bitar.

Ingefäran kan bytas ut mot 1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade.

 

 

Pumpamarmelad lyx

Pumpamarmelad lyx

cirka 2 kg

Ingredienser

200 g torkade aprikoser
1 kg pumpakött
3 dl apelsinjuice
1 kg Dansukker Syltsocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1/2 dl whisky


Blötlägg aprikoserna i vatten över natten. Skär aprikoserna i små bitar. Riv pumpan grovt. Blanda aprikoshacket, pumpan och apelsinjuicen i en gryta och sjud under lock i 20 minuter. Tillsättsyltsockret och koka i 3 minuter. Ta grytan från värmen och rör ivaniljsocker och whisky. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

 

 

Pumpamarmelad med kokos

Pumpamarmelad med kokos

cirka 1 1/2 kg

Ingredienser

500 g pumpakött
1 citron, saft och skal
2 1/2 dl kokosmjölk
1/2 kg Dansukker Syltsocker


Blanda pumpakött, citronsaft och –skal samt kokosmjölk i en gryta och sjud under omrörning i 15 minuter. Mosa eller mixa massan. Häll tillbaka i grytan och tillsätt syltsockret. Koka under omrörning i 5 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut. Förvara svalt.

 

 

Pumpasoppa

Pumpasoppa

4-6 pers

Ingredienser

2 msk olja
1 msk currypulver
2 tsk Dansukker Farinsocker
500 g tärnat pumpakött 
1 gul lök i tärningar
1 liter grönsaksbuljong
salt, peppar
2 dl grädde
1 dl finstrimlad purjolök
1 paprika i strimlor
1 morot i strimlor


Hetta upp oljan i en gryta. Tillsätt curry och farinsocker. Lägg i pumpa och lök och fräs. Häll på buljongen och sjud under lock i cirka 20 minuter. Ta upp pumpan och löken och mixa med litet av buljongen. Häll tillbaka i buljongen. Tillsätt grädden och värm upp. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i skålar och garnera med purjolök, paprika och morötter.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

searchingformyself

Ett sökande, en ny fas, en helhet, en sanning, en fundering, ett svar...

RSS 2.0