Recept på kålsoppa

oj så många olika varianter det gick att finna. Jag måste säga att det var då inte fantasilöst på hur man gör sin kålsoppa. 
 
Den enklaste varianten som kommer att göras till kvällen är:
 
Kålsoppa á la Mor Svea

ca 1 kg Vitkål
2-3 l vatten
3-4 Buljongtärningar (Knorr Köttbuljong)
2-3 msk Sirap
1 msk Socker
6-10 kryddpepparkorn.
Häll upp vattnet i en rymlig gryta, ca 4 l. 
Skär vitkålen i små bitar. OBS! Vitkålen skall ej brynas, då blir soppan frän!
Lägg alla ingredienserna i grytan och koka upp , låt småkoka under lock i 1 1/4 - 1 1/2 timme. 
Smaka av och tillsätt ev. mera vatten.
Servera soppan varm ev. med frikadeller om så önskas.
 
---------------------------------------------------------------
Men sen har jag flera roliga recept jag hittade som detta
 
Kålsoppa
(ett recept som användes vid matlagningen i Gräsmarks skolkök från 1939 - kan man annat än älska gamla recept?)

1 vitkålshuvud,  ca 1,5 kg
50 g flottyr
1-2 msk sirap
2 l vatten
5-10 kryddpepparkorn
5-10 vitpepparkorn
salt

Skär kålen i fina strimlor.
Bryn kålen i matfett.
Koka upp vattnet med pepparkornen.
Lägg i kålen och koka den mjuk under lock i ca 15 minuter.
Smaksätt soppan med salt.
Servera med frikadeller eller korv, tex prinskorv eller fläskkorv i bitar.
Man kan även koka soppan i buljong efter ett köttkok och skära ner köttet i soppan innan serveringen.

------------------------------------------------------------
Och det här är ett recept som jag bara måste prova, även om jag kommer få göra "köttbullarna" även utan fyllning, för den kommer inte gå hem hos andra i familjen.

Kålsoppa med fyllda köttbullar
4 portioner


Köttbullar
1/2 kg nötfärs eller lammfärs 
2 msk långkornigt ris okokt
1 medelstor gul lök finriven
salt och peppar

Ett stort russin eller små kärnfria katrinplommon till varje köttbulle


Soppa.
11/2 liter god köttbuljong
3 medelstora potatisar
1 stor lök
250 gram strimlad röd eller vitkål
1 kryddmått stött saffran
2 sharlottenlökar
50 gram smör

Blanda färs, ris, lök, salt, peppar i en skål
Rulla en flera små köttbullar.
Tryck ner ett plommon eller russin och täck med köttfärs, försök att få det se ut som köttbullar.

Skala och skär potatisen i 8 delar och finhacka den gula löken.
Smält smöret i en stor kastrull. Fräs löken och kålen gyllende.
I med buljongen, saffran och potatis, koka upp och när det sjuder i med köttbullarn och sjud i 20- 30 min, eller tills potatisen är mjuk .
Smaka av med salt och peppar ( köttbullarna kokar på 10 min)

Finhacka sharlottenlöken, stör över soppan och servera genast.

 

 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

searchingformyself

Ett sökande, en ny fas, en helhet, en sanning, en fundering, ett svar...

RSS 2.0